Over Monica van Rijn

Monica’s verhaal: 

Mijn meisjes naam is Monica Franken. Ik ben geboren in Amsterdam in 1950. Mijn Nederlandse familie verhuisde naar de V.S. toen ik 1 jaar oud was. In 1977 keerde ik terug naar Amsterdam en ben hier sindsdien gevestigd.

Mijn motivatie voor dit project:

Het heeft jaren geduurd, voordat ik er openlijk voor uit durfde te komen: welke invloed de Tweede Wereldoorlog op mijn leven heeft gehad. Mijn ouders hebben Auschwitz allebei overleefd. Mijn moeder verbleef in 9 kampen, mijn vader in 6. Van de overige familieleden is nooit meer iets vernomen. Wij emigreerden naar de V.S. en ik ben voor mijn dertigste verjaardag 38 maal verhuisd. Ik voel een sterke behoefte om belangrijke verhalen veilig te stellen voor mijn kinderen en kleinkinderen.

Wij kunnen alleen iets leren van de ervaringen van onze ouders indien wij deze vastleggen. Ik wil die verhalen verzamelen en er vorm aan geven via de dagboeken en films in dit project. Ik heb altijd ontkend dat de Tweede Wereldoorlog mijn leven had gekleurd, totdat een kunstcriticus opmerkte, dat er tweede generatie problematiek in mijn werk zichtbaar was. Met de jaren ben ik me ervan bewust geworden, dat mijn meeste beslissingen “getekend zijn door oorlog”.

Sinds 1998 beschilder ik de voorkaft van lege dagboeken die ik dan later inlijst. Het wordt tijd ze te vullen met woorden. Vriendelijke groet, Monica van Rijn

 

0 comments on “Over Monica van RijnAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *