Over ‘Getekend door Oorlog’ Het Monument

Over : Het monument Colored by War:

HET KUNSTPROJECT EN VERHALEN MONUMENT: “GETEKEND DOOR OORLOG” (COLORED BY WAR) is een interactieve, visuele gedenk- en bewaarplaats voor naoorlogse generaties, in beeld gebracht door beeldend kunstenaar Monica van Rijn via verhalen die zij vinden niet verloren mogen gaan voor toekomstige generaties.

 

IMG_4496

Waarom dit project?

Volgens historici bestaat de geschiedenis van de twintigste eeuw in Europa uit twee delen, namelijk die van “voor de oorlog” en die van “na de oorlog”. Dit verklaart het ingrijpende effect ervan op het dagelijks leven in Europa. De eerste generatie kan de onbeschrijfelijke verhalen, die in hun geheugen gegrift staan, vaak niet over hun lippen krijgen. Af en toe kwamen hun kinderen iets ter ore. Wij nodigen de tweede en jongste generaties uit hun verhaal op te schrijven. Sommige schrijvers zullen op film duidelijk maken in welke mate je leven “Getekend door Oorlog” kan zijn, ook al ben je erna geboren.

Monica zet ruim 100 portretten op de kaft van onbeschreven dagboeken die wachten op jouw visie op de oorlog.  Als het donker wordt komen de portretten tot leven zoals hier op de animatie film is te zien. 

IMG_4495

Bezoekers van de tentoonstelling kunnen, na het zien van film fragmenten, bijvoorbeeld, direct in de de dagboeken hun reacties kwijt.  De vraag is of de tweede generatie wat loslippiger zal zijn dan hun ouders die oorlog op hun netvlies hebben zitten en vooral als zij nog in het leven zijn.

Is de volgende generatie in staat het effect van de oorlog op hun eigen leven in te zien en zijn zij bereid hun ontdekkingen te delen in het belang van het nageslacht?

Dit monument bestaat uit afbeeldingen, verhalen, boeken en gefilmde interviews van verschillende generaties en groeit ieder jaar.  De dagboeken worden op een grote demontabele wand van 3 meter hoog en 5 meter breed tentoongesteld. In het midden is er ruimte vrij gehouden voor het tonen van gefilmde interviews.

De preview van de tentoonstelling ‘Making of Colored by War” was op 10 december, 2015 in Amsterdam Noord tentoongesteld in de aanwezigheid van Hetty Frank.

In Memoriam: Hetty Frank Davidson

6 juli 1920 – 30 december 2015

Haar moeder Hetty Frank Davidson die negen concentratie-kampen en negen transporten in WOII overleefde heeft tijdens de ceremoniele opening Monica het ‘stokje’ van ‘het blijven vertellen van de verhalen’ overhandigd. Enkele weken daarna is Mevrouw Frank, op 95 jarige leeftijd, overleden.

IMG_3036 IMG_3032 IMG_3033

Herdenking 4 & 5 mei 2016:

Dit jaar wordt de eerste golf van de tweede generatie zelf 70 jaar oud terwijl zij nog steeds praktisch nooit aan het woord zijn geweest.

De ‘Grand Opening van de kunstexpositie ‘Colored by War’ vindt plaats op 14 april 2016 in Amsterdam Zuid in het theaterzaal van ‘De Buitenhof’ zorg centrum tijdens de herdenking van WOII op 4 mei, 2016.  Op 5 mei, Bevrijdingsdag, wordt de traditionele Bevrijdingsdiner met prominente gast sprekers gehouden.

Upcoming events:

This year marks the 70th birthday of the first wave of the second generation of WWII survivors, who, have yet to tell their story. The Grand Opening of Colored by War will be held on April 14, 2016 in the theater of “De Buitenhof”, Nieuwe Herlaer 2, in Amsterdam Zuid.

On May 4 Monica will contribute a story to the Memorial Day event at Vondel Park and Amstelveenseweg, in Amsterdam (from 19.30-20.10 hours) accompanying the 2 minutes of silence after which the public is invited to attend a coffee and see the film & performance at the exhibit in De Buitenhof.

On May 5th the traditional memorial dinner will take place with prominent guest speakers.

 

1 comment on “Over ‘Getekend door Oorlog’ Het MonumentAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *